Jako malá holčička jsem byla dítko čiperné, zvídavé, ale tenké jako opuchlá nit. Nebylo tedy divu, že po každém setkání s lékařem jsem byla nucena polykat rybí tuk, na což jsem si dokonale přivykla. Tam, kde se ostatní otřepávali hrůzou a nechutí už jen při pohledu na lžíci plnou žlutavé tekutiny, já jsem s přehledem otevřela pusinku, polkla a šla.
Přešlo pár pátků, jářku půl století, a olej je zpět. Tentokrát však zejména lněný, za studena lisovaný, ponejvíce upravený s tvarohem a mlékem do lahodné a chutné snídaně. Ti z vás, kteří byli na začátku října 2020 se mnou v podvečer v klubu Mandala již tuší, o čem bude řeč. O tucích, které umějí způsobit změny na buněčných membránách, a to v tom dobrém i zlém.
Už ve svém dřívějším článku „Dopis k Anně“ jsem naznačila, jak důležitou roli ve stravě hrají kvalitní tuky. Pojďme si tedy povědět trošku víc, proč olejovo-bílkovinová strava funguje nejen při prevenci, ale i dokonce při „rozebírání“ již vzniklých „onkonovotvarů“.
Pro začátek si představte hladinu vody, na kterou kápneme olej. Co se stane. Tato kapka oleje se na vodě pěkně rozprostře a vytvoří tenkou kompaktní vrstvičku. V přeneseném a hodně zjednodušeném významu pak můžeme říci, že tuky/lipidy jsou prapraprababičkou buněčných membrán. Každá jednotlivá buňka má tedy svoji kůži, obal, svoji membránu, přes kterou jsou do buňky propouštěny všechny živiny včetně kyslíku a stejně tak je skrz buněčnou membránu zajišťováno i vylučování odpadu z buňky směrem ven.
Otázka první – jsou tuky pro organismus špatné?
Prostá odpověď zní: „Nikoliv.“ Do lidské stravy rozhodně patří, bez tuků by lidský organismus nikdy úplně správně nefungoval.
Otázka druhá – jsou tedy tuky dobré?
A tady je třeba klást zvláštní důraz na to, o jakých tucích je konkrétně řeč. Nelze spoléhat na jednoduché, ale bohužel velmi nepřesné rozdělení: „Rostlinné tuky jsou v pořádku a živočišné nikoliv“. Je potřeba se podívat na to, jaké je složení uvnitř konzumovaných výrobků a samozřejmě i surovin k přípravě jídla. A hlavně, jak velká je ve stravě koncentrace TFA. Lepidla, které z tekutého udělá ztužený, mazatelný přípravek.
Aby buněčné membrány byly pěkně pružné a zprůchodněné, aby pěkně dýchaly a metabolismus buňky zdravě fungoval, je potřeba se v prvé řadě vyhnout ztuženým tukům (TFA).
Pozor, ty potvůrky jsou opravdu všude. Mražené pizzy, dortíky, oplatky, sušenky, trvanlivé pečivo, čokoláda, ztužené rostlinné oleje, pomazánky, podezřelé jsou i trvanlivé smetany, sojové nápoje, atd. Vědomou či nevědomou konzumací těchto ztužených tuků si zcela zalepíme buněčné membrány a naše buňky se stávají tuhé a začínají se dusit. Což je živná půda pro rakovinu (více v eBooku – stačí 2-3 dny, kdy původně zdravá buňky nemá přísun kyslíku, má“zacukrováno“ a průšvih je na cestě. Buňka se mění na rakovinovou).
Otázka třetí – co tedy na panvičku nebo při jiné tepelné úpravě?
Kokosový tuk, semtam máslo a ještě o kousek méně kvalitní sádlo. Kupodivu i sádlo je zásobárnou vitamínu D. V každém případě tyto jmenované tuky bez problémů snáší vysoké teploty bez vzniku škodlivin. A v malém množství i máslo či sádlo tělo potřebuje. Podle nejnovějších poznatků však máme i lepší variantu, a to raffinovaný olivový či řepkový olej.
Otázka čtvrtá – pro přímou konzumaci pak oleje?
Ano. Panenské. Olivový, slunečnicový, atd., nicméně k onkoprevenci a dokonce i pro „vstřebávání“ rakovinového novotvaru z celé škály olejů nejlépe poslouží olej lněný. Za studena lisovaný a v chladnu skladovaný, čerstvý lněný olej.
Otázka pátá – proč zrovna lněný olej?
V organizmu reaguje velmi čile a obsahuje vysoký podíl protirakovinných lignanů, které mají pozitivní účinky při léčbě nádorů a tudíž samozřejmě působí i jako prevence rakoviny.
Ovšem nejen to. Jeho pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Lněný olej obsahuje vysoký podíl lecitinu, minerálních látek a vitamínů. Lněný olej zlepšuje činnost mozku, ovlivňuje cévy, hybnost kloubů, metabolismus, srážlivost krve i krevní zásobení kapilár oční bulvy. Má pozitivní účinky na oběhové potíže, snižuje krevní tlak, brání zužování a zánětu cév, příznivě ovlivňuje diabetes i epilepsii. Obsahuje lecitin, čímž snižuje riziko infarktu myokardu a srdečních onemocnění. Posiluje imunitu a také pomáhá při psychických onemocněních jako jsou úzkost a deprese. Má příznivé účinky na menstruační cyklus, ulevuje při křečích a vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem.
Lněný olej je možné používat také jako jemné projímadlo, na olejové klystýry a výplachy úst. Velmi prospěšné jsou samotné tuky, které reagují s kyslíkem. Pokud si však semínko nameleme, tyto mastné kyseliny se již během 10 až 15 minut zničí, čímž jeho vlastnosti a produkty oxidují a jsou pro tělo dokonce škodlivé. Nejlépe se lněná semínka konzervují v medu. Konzumace celých semínek je však zbytečná, jelikož tělo nedokáže využít jeho cenné vlastnosti.
Otázka šestá – jak je to tedy s rakovinnými buňkami?
Obsáhlé a ucelené vysvětlení jsem našla v knize „Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy“ od Dr. Johanny Budwig. Pro naši praxi zestručním. Tato vzdělaná dáma, která byla mimochodem 7x navržena na „nobelovku“, z laboratorního vyšetření krve u pacientů s rakovinou zjistila, že změněné rakovinové buňky, oproti zdravým, započnou buněčné dělení, ale nedokážou ho dokončit. Pro učené: nemají k dispozici dostatek fosfolipidů. Pro mě, laika: v nakresleném chemickém vzorci měly „dlouhé ocásky“. Ty se zkracují až při kompletním buněčném dělení. Tím je možné vysvětlit, že nádory mohou rychle růst. Buňky totiž nemůžou odumřít!
Otázka sedmá – a když začneme mlsat lněný olej?
Na základě výše popsaného poznatku o malém množství fosfolipidů v krvi pak Dr. Budwig testovala, jaká kombinace stravy přinese nejlepší výsledky, kdy i rakovinové buňky jsou opět přivedeny k dokončení dělení. Nejlépe lněný olej + mléko + odtučněný tvaroh. Dr. Budwig se podařilo dokázat, že nasazením této kombinace je možné zlepšit transport kyslíku v buňkách, a to i v rakovinových.
Otázka osmá – lněný olej + mléko + odtučněný tvaroh?
Ano. Jak již bylo řečeno výše, lněný olej je mnohem reaktivnější než jakýkoliv jiný olej na naší planetě. Díky tomu nám může předat skutečně nejvíce energie. Odtučněný tvaroh v kombinaci s mlékem pak vyrovnává profil aminokyselin ze lněného semínka, lipoproteiny stabilizuje, dodává síru z aminokyselin a spotřebovává málo energie na trávení. Prostě značka ideál.
Otázka devátá – a nějaký recept?
Základní origální recept na snídani z tvarohu a lněného oleje z knihy „Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy jsem již psala v emailu, ale jistě neuškodí zopakovat:
2 lžíce linomelu (linomel viz níže, když nemám, dávám pouze čerstvě nadrcená semínka)
3 lžíce lněného oleje (bio, za studena lisovaný, objednávám z www.dejsiolej.cz, za mě TOP)
2–3 lžíce plnotučného mléka (čerstvé nebo pasterované)
100 g tvarohu (bio, odtučněný, max. 1 % tuku)
1 čajová lžička medu
různé druhy čerstvého ovoce či chuťová přísada jako vanilka, skořice, citronová šťáva
Do malé misky dejte 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Pak následujícím způsobem připravte tvarohovo-lněný krém: Do mixéru (tyčový mixér je ideální) dejte lněný olej, mléko a mixujte a přidávejte po malých částech tvaroh. Mixujte tak dlouho, dokud není hmota homogenní, potom přidejte med, případně chuťovou přísadu. Ta se může denně obměňovat: např. vanilka, skořice nebo ovoce, jako je banán s citronem či pomerančovou šťávou nebo jahody, maliny či ostružiny.
Linomel si každé ráno připravíme takto: v mlýnku na kávu našrotujeme na hrubo 6 kávových lžiček lněných semínek a smícháme s 1 lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta. Množství odpovídá přibližně 2 pol. lžícím z receptu.
Tento recept je parádní i naslano.
Používám ho jako základ do pomazánek, do salátů či jako tatarku třeba k zelenině pečené se sýrem. Dochucuji různými bylinkami a kořením. Jedinou nevýhodou je, že se nedá udělat „do foroty“.
To nejdůležitější na závěr:
Tak, a není možné, že nás nebudou muset v 99 letech umlátit veslem 🙂
Přeji dobrou chuť.
P.S.
Jako bonus připojuji několik sladkých i slaných tipů:
Tvarohovo-lněné snídaňové müsli s ostružinami a vanilkou
základní recept + 3 lžíce ostružin + ½ čajové lžičky vanilky
Na linomel v misce dejte ostružiny. V mixéru připravte vanilkový krém z tvarohu a lněného oleje, přidejte vanilku a trochu více medu než obvykle. Krém musí být dost sladký. Dejte do misky. Pak pokapejte trochou ostružinové šťávy, tím vznikne vynikající kombinace.
Tvarohovo-lněné snídaňové müsli s červeným rybízem
základní recept + 250 g červeného rybízu
Kuličky červeného rybízu rozdělte na dvě části. První polovinu rozložte na linomel v misce, druhou rozmixujte spolu se základní tvarohovo-lněnou směsí. Přidejte do misky. Můžete samozřejmě ozdobit několika kousky červeného či černého rybízu nebo bílým základním krémem. Místo červeného rybízu můžeme samozřejmě použít zahradní jahody, lesní jahody, borůvky, maliny, ostružiny, černý rybíz.
Tvarohovo-lněné snídaňové müsli s jablkem a ořechy (na tom ujíždím, mňam)
základní recept + nastrouhané jablko + trochu mleté skořice + 5 ks vlašské ořechy
Na linomel v misce nastrouhejte jablko. Umixujte tvarohovo-lněnou směs a v poslední sekundě mixování do ní přidejte mletou skořici. Směs dejte na nastrouhaná jablka a ozdobte vlašskými ořechy.
Základní recept (slaná varianta):3 lžíce lněného oleje
3 lžíce mléka
3 lžíce tvarohu
1 lžíce citronové šťávy a/nebo 2 lžíce jablečného octa
čerstvě namletá čistá mořská sůl a trochu rozsekaných čerstvých bylinek nebo jako alternativa bylinková sůl
Tento základní recept slaného krému můžeme různě měnit také přidáním různých bylinek. Např.:
– 1 lžíce majoránky, dobře rozmixovat
– ½ lžíce majoránky a ½ lžičky kopru
– 1 lžíce kopru
– do směsi vmixovat trochu česneku
– 5-6 kyselých okurek rozmixovat s majonézou, může se použít i šťáva z okurek (bio)
– 1 lžíce pažitky – jemně rozsekat a smíchat s majonézou
– 100-200 g petrželky rozmixovat s majonézou
– přidat trochu nasekané cibulky a petrželky
Tyto majonézy můžeme použít jako dip k syrové zelenině, pečené zelenině nebo jako salátové zálivky. Všechny tyto slané varianty jsou vynikající jako tvarohová pomazánka na domácí chléb a obyčejné vařené brambory se díky jim stanou opravdovou lahůdkou.
Pozor při použití těchto ingrediencí:
grapefruit, ananas, čerstvá mixovaná rajčata
Směsi z tvarohu a lněného oleje získávají v kombinaci s grapefruitem i ananasem hořkou příchuť. Kombinace s ananasem je ale vynikající, vrství-li se jednotlivé složky na sebe.
Čerstvá mixovaná rajčata s tvarohovo-lněným krémem nejsou vhodná, naproti tomu domácí nebo bio kečup je možné použít.
Červená řepa s křenem
500 g červené řepy + 1 lžíce kmínu + 1 lžíce nastrouhaného křenu + ½ čajové lžičky bylinkové soli + 2 lžíce lněného oleje + 2 lžíce mléka + 1 lžíce tvarohu + 1 jablko a 3 lžíce jablečného octa
Červenou řepu dobře očistíme a i se slupkou uvaříme do měkka (zjistíme vidličkou). Potom řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V mixéru rozmixujeme tvaroh, lněný olej a mléko, potom přidáme nastrouhaný křen (ten můžeme před tím rozmixovat s mlékem) a dodáme ocet, sůl a kmín. Nakonec přidáme jablko, též předtím rozmixované na malé kousky. Pak smícháme plátky řepy s tvarohovou směsí, necháme dobře proležet a můžeme servírovat.
Dobrý je i další způsob přípravy. Červenou řepu nakrájíme na 5-7mm silné plátky a klademe do misky. Jednotlivé vrstvy řepy prokládáme dost hustě namixovanou tvarohovou hmotu s přísadami. I zde necháme před podáváním alespoň ½ hodiny odležet.
Pikantní okurkový salát
1 salátová okurka + ½ čajové lžičky soli a trochu nasekaných bylinek + 3 lžíce oleje a 3 lžíce mléka + 1 lžíce tvarohu + 1 lžíce jablečného octa + 2 stroužky česneku a 1 paprikový lusk
Okurku umyjeme, ale neloupeme, nastrouháme na jemné plátky a osolíme. Pak připravíme zálivku z tvarohu, mléka, lněného oleje a jablečného octa. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek.
Tuto majonézu můžeme smíchat s okurkami a servírovat, ale můžeme i přidat jemně nastrouhanou papriku zbavenou semínek – vmíchat do výše uvedeného okurkového salátu.
Rajčatový salát
500 g rajčat a 3 pěkné papriky + 2 velké cibule + ½ lžičky mořské soli + ½ lžičky pepře a 1 lžička sladké papriky + 1 lžíce kopru nebo petrželky, ev. i citronová šťáva, lněný olej
Rajčata a papriky zbavené zrníček omyjeme, cibuli oloupeme a vše na jemno nastrouháme. Ochutíme solí, pepřem, sladkou paprikou a koprem. Necháme asi ½ hodiny odležet. Tento rajčatový salát můžeme servírovat s nebo bez citronové šťávy, stejně tak s nebo bez oleje. Obě dvě variace jsou vynikající.
Více informací a receptů najdete v knize „Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy“